Tapetteja entisaikojen tapaan

Tapetteja Toijalasta

Suomalainen tapettien valmistus on keskittynyt nykyisin Toijalaan, ja siellä tapahtuu myös perinnetapettien valmistus. Sijainti Tampere-Helsinki-rautatien tuntumassa on varmasti vaikuttanut osaltaan tähän. Tapettiteollisuus tarvitsee hyvät kulkuyhteydet, sillä painavia rullia kuljetetaan edestakaisin painatukseen, ja sieltä jälleenmyyntiin. Keskittämisestä on etua. Tapettien paperi tulee nimittäin nykyisin esimerkiksi Saksasta, sillä suomalainen tapettipaperin valmistus loppui Kyröskosken tapettitehtaan alasajon myötä vuonna 2017.

Suomessa painetaan yhä edelleen tapetteja perinteiseen malliin, ja aidoilla 1800-luvun painotekniikoilla. Perinnetapetin painamisessa tekniikka, materiaalit ja jopa koneet ovat samoja kuin vuosikymmeniä sitten. Näin todella voidaan vastata aitojen perinteisien mallien kysyntään. Näitä perinnetapetteja käytetään usein etenkin vanhojen talojen kunnostuksessa, ja niiden tulee vastata ominaisuuksiltaan alkuperäisiä edeltäjiään. Perinnetapettien suosio on noussut viime vuosina, kun vanhan kunnostus ja alkuperäisten materiaalien käyttö on noussut arvoonsa.

Vanhojen tapettien alkuperäiseen tapaan tehtävässä painatuksessa värit tehdään liidusta, ja jokainen väri painetaan tapettiin erikseen omalla telallaan. Teloja tarvitaankin yhden tapetin kuviointia varten aina 1–8 erilaista. Vanhoja tapettimalleja voi olla yrityksen valikoimissa satoja erilaisia, joten pelkästään niiden painamiseen tarvittavia teloja on oltava toista tuhatta. Paperitapetti, johon on painettu kuviot liituvärillä, tuntuu sormiin erilaiselta kuin uudenaikainen kertapainatuksella koneesta ulos tullut vinyylitapetti. Muistatteko miltä tuntui esimerkiksi vanhan mummolan seinäpinta – monesti juuri samalta kuin perinnetapetti.

Perinnetapeteissa on hyviä ominaisuuksia

Perinnetapeteissa on monia hyviä ominaisuuksia, ja niitä voi suositella lämpimästi käytettäväksi myös uudisrakentamisessa, sekä myös muiden kuin vanhojen kohteiden remontoinnissa. Toki vanhoja malleja voidaan painaa myös uudenaikaiseen vinyylitapettiin, mikä on puolestaan helpompaa asentaa ja käsitellä. Näin voidaan luoda uuteen huoneeseen vanhaa tunnelmaa mutta uusilla materiaaleilla.

Perinnetapetit ovat paperitapetteja ja siten hengittäviä ja ekologisia, ja niihin käytettävät aineet ovat luonnon omia aineksia. Myös tapettiliimoja on saatavilla ekologisina, ja perinnetapetteihin käytetäänkin eri liisteriä kuin vinyylitapetteihin. Perinteisten kuviointien rinnalle paperitapetteihin suunnitellaan myös koko ajan uusia kuvioita, ja vanhojen mallien väritystä uusitaan rohkeasti. Esimerkkinä tästä on Birger Kaipiaisen Kiurujen yö -mallisto. Se on vahvaksi klassikoksi muodostunut 1950-luvun malli, jota saa myös uusissa rohkeissa väreissä, kuten sinimustana.