Klassiset sisustuskankaat

Klassikot ovat aina muodissa

Klassiset sisustuskankaat ovat aina muodissa. Niiden suosio kuitenkin kasvaa aika ajoin, ja nyt on jälleen ollut jo muutaman vuoden ajan nähtävissä, kuinka sisustuksessa käytetään hyvin rohkeasti 1950–1970-lukujen aikaisia voimakkaita ja värikkäitä, jopa psykedeelisiä kuvioita yhdistettynä muuten hillittyyn ja melko vaaleaan värimaailmaan.

Kun puhutaan kotimaisista klassikkokuvioista, jotka ovat kantaneet yli vuosikymmenien ja joiden suosio ei näytä laantumisen merkkejä, puhutaan tietysti suomalaisesta Marimekosta. Sen ajattomat mallit sopivat yhä edelleen suomalaiseen sisustukseen, ja tuotteita on myynnissä osin samoin kuosein kuin menneinä vuosikymmeninä. Marimekossa on todella onnistuttu löytämään suomalaisen sisustusmaun ydin, ja yrityksen suunnittelijat ovat onnistuneet erinomaisesti tuomaan ihmisten mieltymykset kankaille.

Unikko ja muut Maija Isolan kuosit

Unikko on kaikkien tuntema, Maija Isolan vuonna 1964 suunnittelema ikivihreä kuosi. Tuo yli 50 vuoden takainen kukkakuvio oli jo aikoinaan suosittu, mutta se palasi entistäkin suurempaan suosioon 1990-luvulla, jolloin Maija Isolan tytär Kristiina Isola modisti kuosin ajanmukaiseksi. Hän myös tyylitteli Unikosta pikku-Unikon, joka sopi paremmin pieniin tuotteisiin. Unikosta on tullut Marimekon myydyin kuosi, ja se tunnetaan Marimekon tuotteena ympäri maailman. Sen koristamina voi löytää lukuisissa eri väreissä paitsi kankaita, myös vaatteita, laukkuja, meikkipuseeja, patalappuja, pyyhkeitä ja miltei mitä vain kodin tekstiilejä. Unikkoa on painettu myös kahvipurkkeihin, astioihin, ruokailuvälineisiin, tarjottimiin ja vaikkapa sammutuspeittoihin.

Myös Kaivo on tunnettu kuosi, jonka suunnittelijana toimi niinikään Maija Isola. Kaivo sopii erityisen hyvin suuriin tekstiileihin, kuten verhoihin, lakanoihin ja miksei myös mekkoihin. Sitä näkee usein mustavalkoisena tai musta-harmaana, ja se onkin voimakkaana tummana ja suurena kuosina tehokas tilan katseen kerääjä. Monet Marimekon kuoseista ovatkin nimenomaan itsessään vahvoja, ja ehkä ne juuri sen vuoksi ovatkin sopineet suomalaiseen sisustukseen läpi vuosikymmenien.

Muuten suomalaisten suosima hieman vaatimaton tai mitäänsanomattoman värinen sisustus saa aivan uuden ja rohkean ilmeen, kun sinne otetaan katseenvagitsijaksi jokin Marimekon näyttävä tekstiili, kuten verhot tai päiväpeitto. Tällä tavoin myös huoneen ilmeen muuttaminen on helppoa ja hauskaa; vaihdetaan vain uutta vanhaa näyttävää tekstiiliä tilalle.