Harkittua sisustamista

Kodin tai toimiston sisustuksessa käytettävien elementtien hankkimisessa voi käyttää luovuutta, näin sisustuksesta saadaan persoonallinen ja omannäköinen. Useat sisustuksen peruselementit, kalusteet, tekstiilit, matot, hankitaan kalusteliikkeistä ja sisustuksen nettitavarataloista. Kun on aika keskittyä sisustuksellisiin yksityiskohtiin, onkin aika ottaa hieman luovempi ote hankintoihin.

Kirpputorit ja osto- ja myyntiliikkeet

Kirpputoreilta voi todella tehdä löytöjä, ja onpa niistä joskus löytynyt kadonneita tai kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia töitäkin, esimerkiksi muiden maalausten alle piilotettuna. Mutta ihan tavallisissa sisustushankinnoissa on kirpputori mainio paikka etsiä esimerkiksi tauluja, koriste-esineitä tai vaikkapa pöytäliinoja. Eli kirpputoreilla kannattaa käydä katsomassa, kun on tarvetta pienemmän kokoiselle sisustustavaralle.

Osto- ja myyntiliikkeet ovat pullollaan nyt muotiin tulleiden 1950-, 1960- ja 1970 -lukujen tavaroita, sillä kuolinpesät myivät usein irtaimiston kokonaisuudessaan osto- ja myyntiliikkeelle, joka sitten asettaa tavarat myyntiin. Ne ovat oiva paikka kun on tarvetta huonekaluille, tai muille suuremmille ja erikoisimmille sisustuselementeille. Vanhoja ompelukoneen pöytiä, ikkunoita, ovia, tikkaita – näitä löytyy nimenomaan osto- ja myyntiliikkeistä. Nämä on useimmiten tehty laadukkaasti puusta, joten ne ovat kestäneet käyttökelpoisina sukupolvelta toiselle.

Huutokaupat

Huutokaupat ovat tulleet suuren yleisön tietoisuuteen television suosittujen huutokauppa-aiheisten ohjelmien kautta, ja kynnys osallistua huutokauppaan on varmasti monelle nykyään pienempi kuin aiemmin. Tämä on osaltaan aiheuttanut sen, että huutokaupoissa myytävä tavara on arkipäiväistynyt, ja varsinaisten taidetuotteiden myynti on keskittynyt enemmän taidehuutokauppojen valikoimiin.

Mutta yhä edelleen huutokaupoista voi tehdä edullisesti löytöjä omaan sisustukseen, ja myytävään valikoimaan on usein mahdollista tutustua jo etukäteen huutokaupan nettisivujen kautta. Huutokaupat myyvät erityisen mielellään kotimaista taidelasia ja vanhaa käyttötavaraa, jota voi nykyään myös käyttää sisustamisessa.

Verkkokaupat

Sisustustavaroita myyviä liikkeitä löytyy internetissä laidasta laitaan. Usein niistä hankittavat sisustustavarat ovat massatuotantoa, mutta toki sellaisellekin on kysyntää. Jokainen koti kaipaa peilejä, tekstiilejä, lamppuja ynnä muuta peruselementtejä. Tällöin on hyvä muistaa hankittavan esineen alkuperä, ja että usein hinta kompensoi laatua. Suosittelemmekin panostamaan esimerkiksi kotimaiseen tai pohjoismaiseen suunnitteluun ja tuotantoon, halpatyövoimalla valmistetun halpatavaran sijaan. Sillä laatu paitsi näkyy sisustuksessa, myös usein maksaa ajan kanssa itsensä takaisin kestävyydellään ja ajattomuudellaan.