Koiran kodin sisustaminen – lattiat ja sävyt

Lemmikit ovat perheenjäseniä, ja joskus kodissa jossa on koiria, tuntuukin siltä että sisustamisessa lähtökohtana on nimenomaan koiran kodin sisustaminen. Monia asioita tulee nimittäin huomioida koiran näkökulmasta. Ainakin mikäli haluaa koiran kodin olevan helposti siistittävä ja siistin näköisenä pysyvä, sekä minimoida siellä syntyvät mahdolliset vauriot.

Lattiamateriaali

Aina ei suinkaan ole mahdollista valita kodin lattiamateriaalia itse. Jos siihen kuitenkin on tilaisuus, niin aito puulattia, vinyyli- tai muovimatto ovat parhaat vaihtoehdot. Puulattian hyvä puoli on paitsi sen miellyttävyys jalalle, niin myös se, että lattian voi uudistaa ja täten käyttää yhä uudestaan. Puulattian voi maalata tai lakata, mikä suojaa sen pintaa. Puulattian voi hioa, kun naarmujen määrä on noussut yli sietokyvyn. Puulattia tuntuu tassujen alla miellyttävältä, eikä se ole liukas. Koira myös pitää usein puulattialla pötköttelystä sen lämmönjohtavuuden vuoksi.

Vinyylipinnan hyvä puoli on sen kestävyys ja vedensietokyky. VInyylilattiaa ei voi korjata, mutta siitä voi vaihtaa osan, jos pinta saa liian näkyviä vaurioita. Vinyylilattia on myös tassujen alla miellyttävän tuntuinen. Samoin on muovimaton laita, joka ei myöskään tunnu kylmältä. Muovi ei ehkä lattiassa ole niin kestävää kuin vinyyli, mutta muovimatto on hyvin helppo uusia ja kuoseissa riittää valinnanvaraa. Nykyisin muovimattoja ei myöskään liimata koko alaltaan lattiaan kiinni, joten haitallisten liimojen käyttö on vähäistä.

Sävyillä voi vaikuttaa

Jos koirasi on rotua, joka vaihtaa karvaa säännöllisesti, tai vaihtoehtoisesti tiputtaa niitä tasaisesti ympäri vuoden, kannattaa valita kodin sisustuksen värit läheltä koiran värisävyjä. Näin säästyt pahimmalta esteettiseltä haitalta, joita irtokarvat tuovat tullessaan. Tiiviskään siivoustahti ei nimittäin riitä pitämään näissä koiratalouksissa karvoja kokonaan kurissa, ja on ikävää jos ne paitsi tuntee, niin niitä myös näkee joka puolella. Lasipinnat ja mustat pinnat ovat erityisen herkkiä keräämään karvaa pintaansa, samoin korkeakiiltoiset tai aivan mattapinnat.

Samettipintainen vaalea tuoli tai vaaleat seinäpinnat eteisessä eivät ehkä ole koirakodin ykkösvalinta. Karvojen lisäksi koirat tuovat myös mukanaan kuraa ja roiskeita, ja niidenkin vuoksi hieman murretut maanläheiset sävyt voivat olla paras valinta koiratalouksiin.