Käsitöitä kodin sisustamiseen

Käsitöiden tekeminen on suosittu harrastus

Talousliiton vuonna 2018 tekemät tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat ahkeria tekemään käsitöitä. Käsityöharrastamisen suosio on säilynyt vuosikymmenestä toiseen. Kolme neljäsosaa suomalaisista kertoi tutkimuksen mukaan tekevänsä käsitöitä ainakin satunnaisesti, ja yksi kolmasosa puolestaan harrastavansa käsitöiden tekemistä, kuten neulomista, nikkarointia tai rakentelua, ainakin kerran kuukaudessa.

Naisten suosituimmat käsityöt ovat neulominen, virkkaus ja ompelu sekä erilaiset sisustukseen liittyvät käsityöt. Naisille käsitöiden tekeminen on ennen kaikkea rentouttavaa puuhaa, ja päivittäin käsitöitä kertoikin tekevänsä 11 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Keskeinen syy käsitöiden tekemiseen onkin niiden tekemisen tuoma hyvinvointi, rentoutuminen ja halu viettää omaa aikaa. Oman kädenjäljen näkyminen on palkitsevaa, ja valmistuneet työt tuovat persoonallista otetta esimerkiksi sisustukseen.

Kanavatyöt

Perinteisimpiä sisustukseen tehtäviä käsitöitä ovat kanavatyöt. Kanavatöissä käytetty tekniikka kanavakirjonta on harvakudoksiseen kankaaseen ommeltavaa kirjontaa. Usein kirjonnassa käytetään erivärisiä lankoja, jotka yhdessä muodostavat kauniin ja taulumaisen kuvion. Perinteisesti kanavatöissä koko kankaan pinta peitetään kanavakirjonnalla. Nykyisin on myös tullut suosituksi tekniikka, jossa kankaaseen on painettu valmiiksi esimerkiksi taulumainen kuvio, josta sitten kirjotaan vain osa elävän pinnan aikaansaamiseksi, ja kuvan tiettyjen osien korostamiseksi. Kanavatyöt ovat olleet erityisen suosittuja 1950-luvulla, ja edelleen ne ovat yksi suosituimpia kirjomisen muotoja.

Ristipistotyöt

Toinen perinteinen, etenkin naisten suosima sisustuskäsitöiden muoto on ristipistotyö. Siinä harvakudoksiselle kankaalle, esimerkiksi aidakankaalle tai pellavakankaalle kirjotaan x-mallisia pistoja. Tämä tehdään joko lankoja laskien, tai piirrettyä kuviota mukaillen. Ristipistotöissä voidaan kirjoa joko osa kankaasta, ennen tätä kutsuttiin merkkaamiseksi, tai koko kankaan pinta voidaan peittää ristipistoin. Merkkaamisessa kirjotaan esimerkiksi liinavaatteisiin omia nimikirjaimia tai koristekuvioita, ja koko kankaan ristipistokirjonnassa valmis työ saattaa olla vaikkapa värikäs taulu.

Kangaspuukudonta

Yhä edelleen kudotaan tekstiilejä, mattoja, poppanaliinoja ja muita kudoksia, kangaspuilla, jotka ovat saaneet perusmuotonsa jo noin 700 vuoden takaa. Nykyisen malliset kangaspuut ovat tulleet Suomeen 1800-luvulla, ja yhä edelleen kangaspuukudonta on varsin suosittu harrastus. Suuret kangaspuut, joilla voidaan kutoa esimerkiksi mattoja, ovat monen käsityöharrastajan haaveissa. Jos tilaa on rajallisesti, voi harkita poppanapuita, jotka mahtuvat myös pienempään tilaan.