Haluatko sisustaa kotiasi taiteella?

Miten, mistä ja missä eri hintaluokissa on mahdollista hankkia kotiin taidetta? Onko järkevämpää sijoittaa aitoon taiteeseen, vai hankkia kodin sisustamista varten nimenomaan sisustustaidetta? Entä onko näiden välimuotoja olemassa? Olemme pyrkineet löytämään vastauksia näihin sisustuksellisiin pohdintoihin.

Sisustustaidetta edullisesti

Esimerkiksi huonekaluliikkeistä on mahdollista hankkia sisustustaidetta helposti ja kohtuuhintaan. Painettua tauluja, kehystettyjä julisteita, sommiteltuja asetelmia esimerkiksi kehyksissä tai maljakoissa – nämä ovat sisustustaidetta, jota voi löytää monesta kodista ja toimistosta. Niiden hyvä puoli on edullinen hinta, mutta kääntöpuolena se, että ne ovat harvoin kovin persoonallisia tai etenkään uniikkeja, vaan saman teoksen voi löytää myös naapurin seinältä. Toisaalta, jos vaikkapa jokin huonekaluliikkeessä nähty taulu miellyttää silmää ja tuntuu sopivan omaan kotiin, niin miksi ei sitä voisi hyvillä mielin siis hankkia.

Sisustustaiteesta puhutaan myös silloin, kun kyse on uniikista tai vain pienen sarjatuotannon teoksesta, joka kuitenkin on hankintahinnaltaan edullinen. Se voi olla esimerkiksi suuremmasta teoksesta tai valokuvasta käsin maalaten tehty kopio. Tällaisia töitä voi hankkia vaikkapa verkkokaupoista tai ulkomailta. Esimerkiksi Aasiassa on lukuisia maalareita, jotka maalaavat useita teoksia samasta aiheesta, mutta kuitenkin vapaalla kädellä. Näitä sitten myydään nettikaupan kautta, ja niiden ero aitoon taiteeseen on se, että teoksia ei ole signeerattu eikä niiden taiteilijasta ole välttämättä tietoa.

Aitoa taidetta edullisesti

Usein on kuitenkin mukavaa, jos tietää hieman esimerkiksi taulun tai grafiikan alkuperästä. Aito taide ei suinkaan ole aina kallis sijoituskohde. On paljon taiteilijoita, jotka harrastavat maalaamista ja piirtämistä, tai opiskelevat taiteen tekemistä, ja joiden työt voivat olla taidokkaita ja sisustuksellisesti kiinnostavia. Heitä ei ole kuitenkaan lueteltu taiteilijamatrikkelissa, eikä heidän työlleen ole annettu painavaa arvoa taiteena. Usein tällaisten taiteilijoiden töitä saa edullisesti, ja saattavathan ne joskus osoittautua myös sijoituskohteiksi.

Kannattaa rohkeasti lähteä käymään gallerioissa ja näyttelyissä, ja kierrellä osto- ja myyntiliikkeitä, sillä usein näistä voi tehdä taidelöytöjä, jotka sopivat omalle kukkarolle. Aidonkaan taiteen ei lähtökohtaisesti tarvitse olla kallista. Toisaalta siihen voi myös sijoittaa hieman harkitummin kuin sisustustaiteeseen. Ja ainahan molemmat voi laittaa kiertämään, jos haluaa muuttaa kodin ilmettä uuteen suuntaan.